Fleksitarianizm

Dieta dla każdego
Dietę tę możesz stosować na każdym etapie życia, niezależnie od stanu zdrowia, wieku, stanu fizjologicznego (ciąża, laktacja, choroby przewlekłe), trybu życia oraz poziomu aktywności fizycznej

Różnorodność
Unikasz zbędnych restrykcji żywieniowych – od czasu do czasu możesz sobie pozwolić na mięso, czy ryby w diecie. Dieta jest róznorodna.


Zdrowie
Zmniejszasz ryzyko zachorowań na choroby sercowo-naczyniowe.

Ogranicza mięso
Ograniczając spożycie mięsa przyczyniasz się do ograniczenia jego produkcji – tym samym ratując planetę (min. ograniczając emisję dwutlenku węgla )

Zwiększ warzywa
Zatępując część spożywanego mięsa roślinami strączkowymi dostarczasz swojemu organizmowi cennego błonnika pokarmowego, co może mieć korzystny wpływ np. na pracę twoich jelit (regulując rytm wypróżnień).
Dla kogo - Fleksitarianizm?
Fleksitarianizm jest idealną opcją dla:
osób, które chcą zacząć zdrowo się odżywiać
osób, które cierpią z powodu schorzeń dietozależnych (nadwaga, otyłość, cukrzyca, nadciśnienie)
osób, które mają podwyższony poziom złego cholesterolu i trójglicerydów,
osób, które chcą zadbać o naszą planetę
osób, które planują przejście na wegetarianizm,
osób, którym zależy na ograniczeniu skutków emisji gazów cieplarnianych i poprawie stanu środowiska naturalnego

Przykładowe posiłki
Które znajdują się w jadłospisach moich podopiecznych

Dal z soczewicy
Soczewica, pomidor, batat, cebula, papryka, szpinak, oliwa z oliwek, wywar warzywny, garam masala, sól, szczypta papryki

Dyniowy omlet
Jajka, mąka gryczana, kokosowa, kakao, poree z dyni, erytrytol, skyr, masło orzechowe, owoce

Waniliowy sernik
Skyr waniliowy, jogurt grecki, słodzik, żelatyna, galaretka, owoce

Letnia miska
Szparagi, trendy lunch, wędzone tofu, pomidorki koktajlowe, słodka papryka, hummus, szpinak