3 pomysły na pieczoną owsiankę

Owsianka to jedno z prostych i sycących pomysłów na śniadanie! 🙂 Można ją przygotować na milion sposobów, a i tak zawsze smakuje tak samo pysznie! Jeżeli tak samo jak ja jesteś fanem owsianki – koniecznie spróbuj owsianki w wersji pieczonej! Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno! Dzisiaj dzielę się z Tobą 3 pomysłami na pieczoną owsiankę 🙂

Pieczona owsianka dyniowa

Pieczona owsianka dyniowa

Składniki :

  • 50 g płatków owsianych
  • 100 g puree z pieczonej dynii
  • 1 jajko
  • 10 g wiórków kokosowych
  • 80 ml mleka migdałowego
  • 10 g erytrytolu
  • Cynamon
  • Aromat waniliowy
  • Szczypta soli

Sposób przygotowania:

1.Składniki na owsiankę wymieszaj i odstaw na ok 15 minut aż płatki napecznieją.

2.Owsiankę przełóż do makro naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia.

3.Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Najlepiej smakuje na zimno !

Na górę dodaj ulubione dodatki – u mnie skyr i dżem z czarnej porzeczki

-> Wartości odżywcze owsianki: 390 kcal (23B/13T/44W)

Pieczona owsianka czekoladowa

Pieczona owsianka czekoladowa

Składniki na 2 porcje :

  • 100g płatków owsianych
  • 100g banana
  • 150g skyra naturalnego
  • 15g kakao
  • 2 tabletki słodzika
  • 20g gorzkiej czekolady
  • 60g mrożonych wiśni

Sposób przygotowania:

1. Jajko, skyr, kakao, banana, rozpuszczony słodzik zmiksuj. Dodaj płatki owsiane i wymieszaj już ręcznie

2. Masę przełóż do małego naczynia żaroodpornego. Na wierzchu poukładaj wiśnie oraz pokrojoną gorzką czekoladę.

3. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut.

->Wartości odżywcze 1/2 porcji : 400 kcal (21B/ 9T/55W)

Pieczona owsianka twarogowa

Pieczona owsianka twarogowa z owocami leśnymi

Składniki :

  • 45g płatków owsianych
  • 60g banana
  • 1 jajko
  • 100g twarogu
  • 80g borówek i malin
  • 10 g erytrytolu
  • 10g masła orzechowego
  • Cynamon
  • Aromat waniliowy
  • Szczypta soli

Sposób przygotowania:

1.Jajko, twaróg, banana, płatki, słodzik i przyprawy zmiksuj.

2.Masę przełóż do makro naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładaj owoce.

3.Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut.

4.Gotową owsiankę polej masłem orzechowym.

-> Wartości odżywcze owsianki: 470 kcal (30B/ 13T/55W)

Facebook
Twitter
LinkedIn
Paulina

Paulina

Jestem dietetykiem oraz trenerem personalnym z kilkuletnim doświadczeniem. Moją misją jest propagowanie diety ograniczającej spożycie mięsa i produktów odzwierzęcych jaką jest fleksitarianizm.