Owsianka to jedno z prostych i sycących pomysłów na śniadanie! 🙂 Można ją przygotować na milion sposobów, a i tak zawsze smakuje tak samo pysznie! Jeżeli tak samo jak ja jesteś fanem owsianki – koniecznie spróbuj owsianki w wersji pieczonej! Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno! Dzisiaj dzielę się z Tobą 3 pomysłami na pieczoną owsiankę 🙂

Pieczona owsianka dyniowa
Składniki :
- 50 g płatków owsianych
- 100 g puree z pieczonej dynii
- 1 jajko
- 10 g wiórków kokosowych
- 80 ml mleka migdałowego
- 10 g erytrytolu
- Cynamon
- Aromat waniliowy
- Szczypta soli
Sposób przygotowania:
1.Składniki na owsiankę wymieszaj i odstaw na ok 15 minut aż płatki napecznieją.
2.Owsiankę przełóż do makro naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia.
3.Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Najlepiej smakuje na zimno !
Na górę dodaj ulubione dodatki – u mnie skyr i dżem z czarnej porzeczki
-> Wartości odżywcze owsianki: 390 kcal (23B/13T/44W)

Pieczona owsianka czekoladowa
Składniki na 2 porcje :
- 100g płatków owsianych
- 100g banana
- 150g skyra naturalnego
- 15g kakao
- 2 tabletki słodzika
- 20g gorzkiej czekolady
- 60g mrożonych wiśni
Sposób przygotowania:
1. Jajko, skyr, kakao, banana, rozpuszczony słodzik zmiksuj. Dodaj płatki owsiane i wymieszaj już ręcznie
2. Masę przełóż do małego naczynia żaroodpornego. Na wierzchu poukładaj wiśnie oraz pokrojoną gorzką czekoladę.
3. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut.
->Wartości odżywcze 1/2 porcji : 400 kcal (21B/ 9T/55W)

Pieczona owsianka twarogowa z owocami leśnymi
Składniki :
- 45g płatków owsianych
- 60g banana
- 1 jajko
- 100g twarogu
- 80g borówek i malin
- 10 g erytrytolu
- 10g masła orzechowego
- Cynamon
- Aromat waniliowy
- Szczypta soli
Sposób przygotowania:
1.Jajko, twaróg, banana, płatki, słodzik i przyprawy zmiksuj.
2.Masę przełóż do makro naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładaj owoce.
3.Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut.
4.Gotową owsiankę polej masłem orzechowym.
-> Wartości odżywcze owsianki: 470 kcal (30B/ 13T/55W)