Jeżeli szukasz dania, które nie tylko cieszy oko, ale jest przede wszystkim kulinarnym sztosem – to musisz spróbować buddha bowl z pieczonym batatem i tahini! 🙂 Połączenie słodkiego batata i tahini, to coś co nie może się nie udać! Zaufaj mi i leć do kuchni przygotować swoją miskę szczęścia! <3
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Kalorie: | 550 kcal |
Białko: | 20 g |
Węglowodany: | 60 g |
Tłuszcze | 23 g |
SKŁADNIKI
- 100g batata
- 60g cieciorki
- 30g komosy ryżowej
- 5g oliwy z oliwek
- 30g tofu
- 40g zielonego groszku
- 10g orzechów ziemnych i nerkowca
- 100g pomidorków koktajlowych
- 1 garść rokuli
Sos:
- 10g tahini
- 5g syropu klonowego
- 30g mleczka kokosowego
- Chilli
- Sok z limonki
- Sól
- Czosek niedźwiedzi
PRZYGOTOWANIE
1. Batata umyj i pokrój w kostkę. Cieciorke odsącz z zalewy i osusz na ręczniku papierowym. Do warzyw dodaj łyżeczkę oliwy, paprykę wędzona, sól, czosnek i zioła. Wymieszaj.
2. Ugotuj komosę ryżową i rozmroź groszek.
3. Orzechy podpraż na suchej patelni, a następnie podsmaż na niej pokrojone tofu doprawione sosem sojowym.4
4. Przygotuj dużą miskę lub talerz i ułóż w nim wszystkie składniki wedle uznania. Na koniec przygotuj sos mieszając razem wszystkie składniki. Polej nim nasze buddha bowl