Buddha bowl z pieczonym batatem i sosem tahini

Facebook
Pinterest
LinkedIn
13214

PODSTAWOWE INFORMACJE

Poziom trudności:
ŁATWY

CZAS PRZYGOTOWANIA

20 minut

Jeżeli szukasz dania, które nie tylko cieszy oko, ale jest przede wszystkim kulinarnym sztosem – to musisz spróbować buddha bowl z pieczonym batatem i tahini! 🙂 Połączenie słodkiego batata i tahini, to coś co nie może się nie udać! Zaufaj mi i leć do kuchni przygotować swoją miskę szczęścia! <3

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Kalorie:550 kcal
Białko:20 g
Węglowodany:60 g
Tłuszcze23 g

SKŁADNIKI

  • 100g batata
  • 60g cieciorki
  • 30g komosy ryżowej
  • 5g oliwy z oliwek
  • 30g tofu
  • 40g zielonego groszku
  • 10g orzechów ziemnych i nerkowca
  • 100g pomidorków koktajlowych
  • 1 garść rokuli

Sos:

  • 10g tahini
  • 5g syropu klonowego
  • 30g mleczka kokosowego
  • Chilli
  • Sok z limonki
  • Sól
  • Czosek niedźwiedzi

PRZYGOTOWANIE

1. Batata umyj i pokrój w kostkę. Cieciorke odsącz z zalewy i osusz na ręczniku papierowym. Do warzyw dodaj łyżeczkę oliwy, paprykę wędzona, sól, czosnek i zioła. Wymieszaj.

2. Ugotuj komosę ryżową i rozmroź groszek.

3. Orzechy podpraż na suchej patelni, a następnie podsmaż na niej pokrojone tofu doprawione sosem sojowym.4

4. Przygotuj dużą miskę lub talerz i ułóż w nim wszystkie składniki wedle uznania. Na koniec przygotuj sos mieszając razem wszystkie składniki. Polej nim nasze buddha bowl

Paulina

Paulina

Jestem dietetykiem oraz trenerem personalnym z kilkuletnim doświadczeniem. Moją misją jest propagowanie diety ograniczającej spożycie mięsa i produktów odzwierzęcych jaką jest fleksitarianizm.

Zapisz się do mojego newslettera i otrzymaj jadłospis semiwegetariański 1800 kcal! 

Sprawdź więcej przepisów