Buddha bowl

Facebook
Pinterest
LinkedIn
Buddha bowl z pieczonym batatem w sosie orzechowym

PODSTAWOWE INFORMACJE

Poziom trudności:
ŁATWY

CZAS PRZYGOTOWANIA

20 minut

Buddha bowl z pieczonym batatem i sosem orzechowym to prosty i szybki posiłek, który świetnie sprawdzi się zarówno na obiad jak i na kolacje! Połączenie batata i masła orzechowego to połączenie, które zachwyci każdego ! 🙂

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Kalorie:464 kcal
Białko:22,2 g
Węglowodany:18,6 g
Tłuszcze53,2 g

SKŁADNIKI

  • 200 g batata
  • 80 g brokuła
  • 60 g pomidorków koktajlowych
  • 5 g oliwy z oliwek
  • 100 g tofu bazyliowego
  • Garść szpinaku
  • Papryka wędzona
  • Zioła prowensalskie
  • Sól

Sos orzechowy:

  • 10 g masła orzechowego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 5 g syropu klonowego
  • 1 łyżka wody
  • Sól

PRZYGOTOWANIE

  1. Batata umyj i pokrój w kostkę, a następnie ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dopraw ziołami, papryką wędzoną i skrop oliwą. Piecz około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
  2. Brokuła ugotuj lub uduś na parze. Następnie pokrój tofu (możesz podpiec je dodatowo na suchej patelni) i pokrój pomidorki. Przełóż do miski.
  3. Przygotuj sos orzechowy. Wszystkie składniki dodaj do szklanki i wymieszaj.
  4. Gdy batat będzie gotowy dodaj go do miski. Całość polej sosem orzechowym.

Paulina

Paulina

Jestem dietetykiem oraz trenerem personalnym z kilkuletnim doświadczeniem. Moją misją jest propagowanie diety ograniczającej spożycie mięsa i produktów odzwierzęcych jaką jest fleksitarianizm.

Zapisz się do mojego newslettera i otrzymaj jadłospis semiwegetariański 1800 kcal! 

Sprawdź więcej przepisów