Buddha bowl z pieczonym batatem i sosem orzechowym to prosty i szybki posiłek, który świetnie sprawdzi się zarówno na obiad jak i na kolacje! Połączenie batata i masła orzechowego to połączenie, które zachwyci każdego ! 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Kalorie: | 464 kcal |
Białko: | 22,2 g |
Węglowodany: | 18,6 g |
Tłuszcze | 53,2 g |
SKŁADNIKI
- 200 g batata
- 80 g brokuła
- 60 g pomidorków koktajlowych
- 5 g oliwy z oliwek
- 100 g tofu bazyliowego
- Garść szpinaku
- Papryka wędzona
- Zioła prowensalskie
- Sól
Sos orzechowy:
- 10 g masła orzechowego
- 1 łyżka soku z limonki
- 5 g syropu klonowego
- 1 łyżka wody
- Sól
PRZYGOTOWANIE
- Batata umyj i pokrój w kostkę, a następnie ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dopraw ziołami, papryką wędzoną i skrop oliwą. Piecz około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
- Brokuła ugotuj lub uduś na parze. Następnie pokrój tofu (możesz podpiec je dodatowo na suchej patelni) i pokrój pomidorki. Przełóż do miski.
- Przygotuj sos orzechowy. Wszystkie składniki dodaj do szklanki i wymieszaj.
- Gdy batat będzie gotowy dodaj go do miski. Całość polej sosem orzechowym.