Chilli sin carne – wegańskie chilli

Facebook
Pinterest
LinkedIn

PODSTAWOWE INFORMACJE

Poziom trudności:
ŁATWY

CZAS PRZYGOTOWANIA

20 minut

Chilli sin carne to jedno z moich ulubionych dań wegańskich. Jest idealne na chłodne dni, zwłaszcza, gdy lubimy pikantne smaki 🙂 Dużą zaleta tego dania jest to, że jest baardzo sycące przez dodatek strączków! Chilli podane z dojrzałym awokado i świeżymi ziołami wznosi to danie na zupełnie inny poziom!

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Kalorie:540 kcal
Białko:25 g
Węglowodany:65 g
Tłuszcze19 g

SKŁADNIKI

  • 50g ryżu basmati
  • 90g tofu naturalnego
  • 30g kukurydzy
  • 60g fasoli czerwonej
  • 30g awokado
  • 80g papryki
  • 60g jogurtu sojowego
  • 30g cebuli
  • 5g oliwy z oliwek
  • 10g sosu sojowego
  • Chilli
  • Papryka wędzona, słodka
  • Oregano
  • Kmin rzymski
  • Pieprz
  • Świeża kolendra

PRZYGOTOWANIE

  1. Tofu rozkrusz palcami i ułóż na papierze do pieczenia. Dodaj sos sojowy, paprykę wędzoną i odrobinę oliwy. Całość piecz ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, co jakiś czas mieszając.
  2. Ugotuj ryż.
  3. Warzywa pokrój w kostkę, a strączki odsącz z zalewy.
  4. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklin na niej cebulę i czosnek wraz ze wszystkimi przyprawami.
  5. Następnie na patelnie dołóż upieczone tofu. Podsmaż przez kilka minut.
  6. Dodaj pomidory z puszki oraz resztę warzyw. Zmniejsz ogień i duś wszystko przez ok. 15 minut.
  7. Danie podawaj z ugotowanym ryżem, podkrojonym awokado, jogurtem i świeżą kolendrą lub pietruszką.
Picture of Paulina

Paulina

Jestem dietetykiem oraz trenerem personalnym z kilkuletnim doświadczeniem. Moją misją jest propagowanie diety ograniczającej spożycie mięsa i produktów odzwierzęcych jaką jest fleksitarianizm.

Zapisz się do mojego newslettera i otrzymaj jadłospis semiwegetariański 1800 kcal! 

Sprawdź więcej przepisów