Chilli sin carne to jedno z moich ulubionych dań wegańskich. Jest idealne na chłodne dni, zwłaszcza, gdy lubimy pikantne smaki 🙂 Dużą zaleta tego dania jest to, że jest baardzo sycące przez dodatek strączków! Chilli podane z dojrzałym awokado i świeżymi ziołami wznosi to danie na zupełnie inny poziom!
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Kalorie: | 540 kcal |
Białko: | 25 g |
Węglowodany: | 65 g |
Tłuszcze | 19 g |
SKŁADNIKI
- 50g ryżu basmati
- 90g tofu naturalnego
- 30g kukurydzy
- 60g fasoli czerwonej
- 30g awokado
- 80g papryki
- 60g jogurtu sojowego
- 30g cebuli
- 5g oliwy z oliwek
- 10g sosu sojowego
- Chilli
- Papryka wędzona, słodka
- Oregano
- Kmin rzymski
- Pieprz
- Świeża kolendra
PRZYGOTOWANIE
- Tofu rozkrusz palcami i ułóż na papierze do pieczenia. Dodaj sos sojowy, paprykę wędzoną i odrobinę oliwy. Całość piecz ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, co jakiś czas mieszając.
- Ugotuj ryż.
- Warzywa pokrój w kostkę, a strączki odsącz z zalewy.
- Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklin na niej cebulę i czosnek wraz ze wszystkimi przyprawami.
- Następnie na patelnie dołóż upieczone tofu. Podsmaż przez kilka minut.
- Dodaj pomidory z puszki oraz resztę warzyw. Zmniejsz ogień i duś wszystko przez ok. 15 minut.
- Danie podawaj z ugotowanym ryżem, podkrojonym awokado, jogurtem i świeżą kolendrą lub pietruszką.