Gdyby ktoś się zastanawiał, co dzisiaj przygotować na obiad, wpadam z pomocą !😋 Jak zawsze pozostajemy w klimacie #fleksi 🌱
📌Weekend to czas, który warto poświęcić na eksperymenty kulinarne i wyjścia poza schematy! W tygodniu często brakuje nam czasu i jemy byle co, byle szybko.. Niech weekend będzie tym czasem, gdzie szalejemy i jemy dobre fleksi jedzonko #dbającoklimat 😇
Rozgrzewające, wegańskie curry z dynią, to danie wprost idealne na jesień! 🎃
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Kalorie: | 650 kcal |
Białko: | 20g |
Węglowodany: | 60g |
Tłuszcze | 30g |
SKŁADNIKI
- 60g cieciorki konserwowej
- 40g cukinii
- 5g oliwy z oliwek
- 30g cebuli
- 80g dynii hokkaido
- Garść szpinaku
- 100g mleczka kokosowego
- 50g ryżu basmati
- 1/4 limonki
- Kurkuma, Papryka ostra, Curry
⬇️ Sposób przygotowania:👩🍳
1️⃣ Warzywa kroimy w kostkę lub cienkie plastry.
2️⃣ Rozgrzewamy patelnię z oliwą. Cebulkę podsmażamy przez chwilę , następnie dodajemy cukinię, dynię.
3️⃣W międzyczasie gotujemy ryż. Mleczko kokosowe mieszamy z przyprawami i wylewamy na patelnie.
4️⃣ Cieciorkę odsączamy z zalewy i dodajemy do całości. Dusimy wszystko pod przykryciem, aż sos zgęstnieje.
5️⃣Na końcu dodajemy szpinak i jeszcze chwilę podsmażamy. Ryż dajemy do miseczki, na górę dodajemy curry. Całość polewamy sokiem z limonki.