Curry z dynią, ciecierzycą i szpinakiem

Facebook
Pinterest
LinkedIn
image_6483441 (4)

PODSTAWOWE INFORMACJE

Poziom trudności:
ŁATWY

CZAS PRZYGOTOWANIA

20 minut

Gdyby ktoś się zastanawiał, co dzisiaj przygotować na obiad, wpadam z pomocą !😋 Jak zawsze pozostajemy w klimacie #fleksi 🌱

📌Weekend to czas, który warto poświęcić na eksperymenty kulinarne i wyjścia poza schematy! W tygodniu często brakuje nam czasu i jemy byle co, byle szybko.. Niech weekend będzie tym czasem, gdzie szalejemy i jemy dobre fleksi jedzonko #dbającoklimat 😇

Rozgrzewające, wegańskie curry z dynią, to danie wprost idealne na jesień! 🎃

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Kalorie:650 kcal
Białko:20g
Węglowodany:60g
Tłuszcze30g

SKŁADNIKI

  • 60g cieciorki konserwowej
  • 40g cukinii
  • 5g oliwy z oliwek
  • 30g cebuli
  • 80g dynii hokkaido
  • Garść szpinaku
  • 100g mleczka kokosowego
  • 50g ryżu basmati
  • 1/4 limonki
  • Kurkuma, Papryka ostra, Curry

⬇️ Sposób przygotowania:👩‍🍳

1️⃣ Warzywa kroimy w kostkę lub cienkie plastry.

2️⃣ Rozgrzewamy patelnię z oliwą. Cebulkę podsmażamy przez chwilę , następnie dodajemy cukinię, dynię.

3️⃣W międzyczasie gotujemy ryż. Mleczko kokosowe mieszamy z przyprawami i wylewamy na patelnie.

4️⃣ Cieciorkę odsączamy z zalewy i dodajemy do całości. Dusimy wszystko pod przykryciem, aż sos zgęstnieje.

5️⃣Na końcu dodajemy szpinak i jeszcze chwilę podsmażamy. Ryż dajemy do miseczki, na górę dodajemy curry. Całość polewamy sokiem z limonki.

Paulina

Paulina

Jestem dietetykiem oraz trenerem personalnym z kilkuletnim doświadczeniem. Moją misją jest propagowanie diety ograniczającej spożycie mięsa i produktów odzwierzęcych jaką jest fleksitarianizm.

Zapisz się do mojego newslettera i otrzymaj jadłospis semiwegetariański 1800 kcal! 

Sprawdź więcej przepisów