Pyszne, wilgotne, mocno czekoladowe fit brownie.. Takie ciasto przygotujesz w ekspresowym tempie. Możesz zjeść je jako dodatek do popołudniowej kawy lub jako jeden z głównych posiłków. U mnie jest to tzw. ciasto awaryjne, bo puszka strączków, kakao, zawsze znajdują się w mojej kuchni 🙂 Cieciorkę często zamieniam na czerwoną fasolke i Ty również możesz tak zrobić! 🙂
🔜Wszędzie trąbią o tym, że warto jeść strączki, ale rzadko kiedy jest poruszany temat tego jak je przyrządzić aby nie powodowały dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Dla mnie strączki tj. fasola, cieciorka są baaardzo problematyczne dlatego najczęściej spożywam je w formie past albo uwagaaa 🔜 ciasta ! 🥧
Ciecierzyca zazwyczaj jest znacznie lepiej tolerowana przez układ pokarmowy niż czerwona fasola, z której najczęściej są robione wegańskie ciacha, więc wykorzystałam to i seeerio ogromna różnica! Zero dolegliwości, płaski brzuch !
WARTOŚCI ODŻYWCZE 1/2 PORCJI
Kalorie: | 400 kcal |
Białko: | 25 g |
Węglowodany: | 38 g |
Tłuszcze | 16 g |
SKŁADNIKI
- 240g odsączonej ciecierzycy (np. ze słoika lub z puszki)
- 20 g kakao
- 100g banana
- 30g masła orzechowego
- 50ml mleka migdałowego
- 30g mąki gryczanej
- 25g odżywki białkowej wegańskiej
- 30g erytrytolu
- 80g mrożonych malin
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta soli
⬇️ Sposób przygotowania:👩🍳
1️⃣ Ciecierzycę przepłukaj na sitku pod bieżącą wodą i przełóż do kielicha blendera.
2️⃣ Dodaj do niej banana, masło orzechowe, erytrytol i mleko. Zmiksuj.
3️⃣ Następnie dodaj do masy suche składniki i ponownie zmiksuj.
4️⃣Małą keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej ciasto. Powbijaj do ciasta maliny. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut (do suchego patyczka).