Makaron z rukolą i indykiem z sosem pomidorowym

Facebook
Pinterest
LinkedIn
Makaron z rukolą i indykiem z sosem pomidorowym

PODSTAWOWE INFORMACJE

Poziom trudności:
ŁATWY

CZAS PRZYGOTOWANIA

20 minut

Makaron z rukolą, indykiem z sosem pomidorowym to świetny pomysł na szybki obiad, czy posiłek na wynos. Przygotowuje się go błyskawicznie, a smakuje wyśmienicie! Makaron z dodatkiem świeżych warzyw, to jedna z moich ulubionych pomysłów obiadowych w dni, gdy nie mam czasu na gotowanie, a chcę zjeść zdrowy i smaczny posiłek. Ten makaron sprawdzi się świetnie u osób odchudzajacych się, ponieważ zawiera sporą ilość błonnika oraz białka, co zapewni nam uczucie sytości na dłużej.

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Kalorie:470 kcal
Białko:31 g
Węglowodany:41 g
Tłuszcze20 g

SKŁADNIKI

  • 50g makaronu pełnoziarnistego
  • 100g polędwicy z indyka
  • 100g pomidorków koktajlowych
  • 30g czarnych oliwek
  • 20g suszonych pomidorów
  • 10g parmezanu
  • 5g oliwy z oliwek
  • 1 garść rukoli
  • Przyprawy : sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka, zioła prowansalskie
  • Sos:
  • 30g koncentratu pomidorowego
  • ▫️5g oliwy z oliwek
  • ▫️Przyprawy : papryka ostra, zioła, czosnek

⬇️ Sposób przygotowania:👩‍🍳

1️⃣ Ugotuj kaszę makaron al dente.

2️⃣ Indyka pokrój w kostkę. Dopraw solą, pierzem, czosnkiem, ziołami i papryką słodką.

3️⃣ Na patelni rozgrzej oliwę i podmsaż na niej mięso, przez kilka minut aż będzie rumiane.

4️⃣ Pokrój warzywa.

5️⃣ Składniki na sos wymieszaj i połącz z makaronem.

6️⃣ Do miski dodaj rukolę, makaron, mięso i warzywa. Na koniec posyp parmezanem.

Paulina

Paulina

Jestem dietetykiem oraz trenerem personalnym z kilkuletnim doświadczeniem. Moją misją jest propagowanie diety ograniczającej spożycie mięsa i produktów odzwierzęcych jaką jest fleksitarianizm.

Zapisz się do mojego newslettera i otrzymaj jadłospis semiwegetariański 1800 kcal! 

Sprawdź więcej przepisów