Makaron z rukolą, indykiem z sosem pomidorowym to świetny pomysł na szybki obiad, czy posiłek na wynos. Przygotowuje się go błyskawicznie, a smakuje wyśmienicie! Makaron z dodatkiem świeżych warzyw, to jedna z moich ulubionych pomysłów obiadowych w dni, gdy nie mam czasu na gotowanie, a chcę zjeść zdrowy i smaczny posiłek. Ten makaron sprawdzi się świetnie u osób odchudzajacych się, ponieważ zawiera sporą ilość błonnika oraz białka, co zapewni nam uczucie sytości na dłużej.
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Kalorie: | 470 kcal |
Białko: | 31 g |
Węglowodany: | 41 g |
Tłuszcze | 20 g |
SKŁADNIKI
- 50g makaronu pełnoziarnistego
- 100g polędwicy z indyka
- 100g pomidorków koktajlowych
- 30g czarnych oliwek
- 20g suszonych pomidorów
- 10g parmezanu
- 5g oliwy z oliwek
- 1 garść rukoli
- Przyprawy : sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka, zioła prowansalskie
- Sos:
- 30g koncentratu pomidorowego
- ▫️5g oliwy z oliwek
- ▫️Przyprawy : papryka ostra, zioła, czosnek
⬇️ Sposób przygotowania:👩🍳
1️⃣ Ugotuj kaszę makaron al dente.
2️⃣ Indyka pokrój w kostkę. Dopraw solą, pierzem, czosnkiem, ziołami i papryką słodką.
3️⃣ Na patelni rozgrzej oliwę i podmsaż na niej mięso, przez kilka minut aż będzie rumiane.
4️⃣ Pokrój warzywa.
5️⃣ Składniki na sos wymieszaj i połącz z makaronem.
6️⃣ Do miski dodaj rukolę, makaron, mięso i warzywa. Na koniec posyp parmezanem.