Omlet sernikowy

Facebook
Pinterest
LinkedIn
IMG_6600

PODSTAWOWE INFORMACJE

Poziom trudności:
ŁATWY

CZAS PRZYGOTOWANIA

20 minut

Omlet sernikowy to idealny pomysł na sycące śniadanie! Zawiera sporą ilość białka, smakuje pysznie, a jego wykonanie zajmuje tylko kilka minut 🙂 Możesz zjeść go w domowym zaciszu lub zabrać ze sobą na wynos. Na zimno, czy na ciepło – omlet sernikowy zawsze smakuje tak samo pysznie!

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Kalorie:480 kcal
Białko:38 g
Węglowodany:45 g
Tłuszcze16 g

SKŁADNIKI

  • 2 jajka
  • 30g mąki orkiszowej
  • 10g budyniu waniliowego bez cukru
  • 100 twarogu chudego
  • 50ml mleka roślinnego
  • 2 tabletki słodzika
  • Szczypta proszku do pieczenie

Dodatki:

  • 10g masła orzechowego
  • 60g banana

PRZYGOTOWANIE

1. Białka oddziel oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę.

2. Żółtka przełóż do miski, dodaj do nich mąkę, budyń, twaróg, rozpuszczony słodzik, mleko i zmiksuj.

3. Następnie do żółtek dodaj pianę z białek i wymieszaj delikatnie łyżka. Omleta usmaż na dobrze rozgrzanej patelni pod przykryciem, z obu stron (smaż cierpliwie na bardzo małym gazie)

4. Gotowego omleta przełóż na talerz. Masło orzechowe wymieszaj z odrobiną wrzątku i polej nim omleta. Na koniec udekoruj omlet pokrojonym bananem.

Paulina

Paulina

Jestem dietetykiem oraz trenerem personalnym z kilkuletnim doświadczeniem. Moją misją jest propagowanie diety ograniczającej spożycie mięsa i produktów odzwierzęcych jaką jest fleksitarianizm.

Zapisz się do mojego newslettera i otrzymaj jadłospis semiwegetariański 1800 kcal! 

Sprawdź więcej przepisów