Omlet sernikowy to idealny pomysł na sycące śniadanie! Zawiera sporą ilość białka, smakuje pysznie, a jego wykonanie zajmuje tylko kilka minut 🙂 Możesz zjeść go w domowym zaciszu lub zabrać ze sobą na wynos. Na zimno, czy na ciepło – omlet sernikowy zawsze smakuje tak samo pysznie!
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Kalorie: | 480 kcal |
Białko: | 38 g |
Węglowodany: | 45 g |
Tłuszcze | 16 g |
SKŁADNIKI
- 2 jajka
- 30g mąki orkiszowej
- 10g budyniu waniliowego bez cukru
- 100 twarogu chudego
- 50ml mleka roślinnego
- 2 tabletki słodzika
- Szczypta proszku do pieczenie
Dodatki:
- 10g masła orzechowego
- 60g banana
PRZYGOTOWANIE
1. Białka oddziel oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę.
2. Żółtka przełóż do miski, dodaj do nich mąkę, budyń, twaróg, rozpuszczony słodzik, mleko i zmiksuj.
3. Następnie do żółtek dodaj pianę z białek i wymieszaj delikatnie łyżka. Omleta usmaż na dobrze rozgrzanej patelni pod przykryciem, z obu stron (smaż cierpliwie na bardzo małym gazie)
4. Gotowego omleta przełóż na talerz. Masło orzechowe wymieszaj z odrobiną wrzątku i polej nim omleta. Na koniec udekoruj omlet pokrojonym bananem.