To danie w tradycyjnej wersji pewnie kojarzycie pod nazwą : „Pyry z gzikiem” I taaak właśnie tak bym je nazwała, choć ten ‚twarożek’ smakuje zupełnie inaczej niż tradycyjny twaróg i jako miłośniczka nabiału pod każdą postacią- nie będę wam wciskać kitu, że go przypomina. Jest pyszny, ale zupełnie inny!
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Kalorie: | 452 kcal |
Białko: | 18,4g |
Węglowodany: | 47,2g |
Tłuszcze | 21g |
SKŁADNIKI
- 100g młodych ziemniaków
- 50g słonecznika
- 50g cebuli
- 30g płatków drożdżowych
- 1 łyżka soku z cytryn
- sól, pieprz
- koperek
PRZYGOTOWANIE
- Ugotuj ziemniaki. Słonecznik zalej wrzątkiem nieco ponad poziom i odstaw na dwie godziny.
- Po ok 2 godzinach odcedź słonecznik. Dodaj do niego pokrojona cebulkę, płatki, sok z cytryny i przyprawy. Zblenduj dokładnie na gładką mase.
- Twarożek podawaj z ugotowanymi ziemniaczkami.