Pyry z wegańskim gzikiem

Facebook
Pinterest
LinkedIn
Pyry z gzikiem

PODSTAWOWE INFORMACJE

Poziom trudności:
ŁATWY

CZAS PRZYGOTOWANIA

20 minut

To danie w tradycyjnej wersji pewnie kojarzycie pod nazwą : „Pyry z gzikiem” I taaak właśnie tak bym je nazwała, choć ten ‚twarożek’ smakuje zupełnie inaczej niż tradycyjny twaróg i jako miłośniczka nabiału pod każdą postacią- nie będę wam wciskać kitu, że go przypomina. Jest pyszny, ale zupełnie inny!

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Kalorie:452 kcal
Białko:18,4g
Węglowodany:47,2g
Tłuszcze21g

SKŁADNIKI

  • 100g młodych ziemniaków
  • 50g słonecznika
  • 50g cebuli
  • 30g płatków drożdżowych
  • 1 łyżka soku z cytryn
  • sól, pieprz
  • koperek

PRZYGOTOWANIE

  1. Ugotuj ziemniaki. Słonecznik zalej wrzątkiem nieco ponad poziom i odstaw na dwie godziny.
  2. Po ok 2 godzinach odcedź słonecznik. Dodaj do niego pokrojona cebulkę, płatki, sok z cytryny i przyprawy. Zblenduj dokładnie na gładką mase.
  3. Twarożek podawaj z ugotowanymi ziemniaczkami.
Paulina

Paulina

Jestem dietetykiem oraz trenerem personalnym z kilkuletnim doświadczeniem. Moją misją jest propagowanie diety ograniczającej spożycie mięsa i produktów odzwierzęcych jaką jest fleksitarianizm.

Zapisz się do mojego newslettera i otrzymaj jadłospis semiwegetariański 1800 kcal! 

Sprawdź więcej przepisów