Spaghetti w sosie pomidorowym, to jedno z dań typu comfort food z dzieciństwa. Osobiście nie znam osoby, która nie lubiła by klasycznego bolognese, jednak dzisiaj chcę pokazać Ci przepis na to danie w wersji wegańskiej. Spaghetti z tofu to świetna alternatywa dla spaghetti z miesęm mielonym. Jeżeli próbujesz ograniczyć ilość spożywanego mięsa w swojej diecie i szukasz przepisów na wege potrawy – koniecznie musisz spróbować tego przepisu! Gwarantuje, że jeżeli do tej pory nie polubiłaś się z tofu – ten przepis pokarzę Ci, że tofu wcale nie musi być fu! 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Kalorie: | 503 kcal |
Białko: | 24 g |
Węglowodany: | 51 g |
Tłuszcze | 21 g |
SKŁADNIKI
- 50g makaronu pełnoziarnistego
- 100 g tofu naturalnego
- 5 ml oliwy z oliwek
- 5 ml syropu klonowego
- 10 ml sosu sojowego
- 20 g oliwek czarnych
- 5 g płatków drożdżowych
- Przyprawy (Papryka wędzona, papryka ostra, sól, czosnek granulowany, bazylia )
⬇️ Sposób przygotowania:👩🍳 ⠀ ⠀ ⠀
⠀ ⠀ ⠀ ⠀
1️⃣ Tofu polecam zamrozić dzień wcześniej (wtedy lepiej wchłania marynatę). Nadtepnego dnia wyjmij je z opakowania, odciśnij nadmiar wody i rozgnieć widelcem. Do miseczki dodaj sos sojowy, 5 g oliwy, paprykę wędzoną. Całość wymieszaj.
2️⃣ Piekarnik nastaw na 180 stopni. Tofu rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz około 30 minut, co jakiś czas mieszając.⠀
⠀ ⠀
3️⃣ W międzyczasie ugotuj makaron.
⠀ ⠀
4️⃣ Posiekaj cebulkę i podsmaż na reszcie oliwy. Dodaj pomidory krojone oraz przyprawy i świeża bazylię. Duś pod przykryciem przez ok 10 minut aż sos zgęstnieje. Na koniec dodaj upieczone tofu, makaron i wymieszaj.
5️⃣ Danie podawaj posypane oliwkami, płatkami drozdzowymi i bazylią