Wegański omlet wytrawny

Facebook
Pinterest
LinkedIn
Wegański omlet

PODSTAWOWE INFORMACJE

Poziom trudności:
ŁATWY

CZAS PRZYGOTOWANIA

20 minut

Puszysty, delikatny i sycący.. Tak to właśnie najlepszy wegański omlet! 🙂 Jeżeli myślisz, że wyrzucając ze swojej diety jajka, czy ograniczając je musisz zrezygnować z ukochanych omletów.. Tym przepisem skutecznie wyprowadzę Cię z błędu! Musisz tylko spróbować 🙂

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Kalorie:550 kcal
Białko:27,8 g
Węglowodany:49,8 g
Tłuszcze25,4 g

SKŁADNIKI

  • 50 g mąki z ciecierzycy
  • 10 oliwy z oliwek
  • 50 ml mleka sojowego
  • 10 g oliwy z oliwek
  • Pieprz
  • Kurkuma
  • Czarna sól

Twarożek pomidorowy :

  • 100 g tofu natualnego
  • 30 g suszonych pomidorów
  • 5 g oliwy z oliwek
  • Papryka słodka
  • Papryka ostra

PRZYGOTOWANIE

  1. Do miski przesiej mąke z ciecierzycy, dodaj, mleko, oliwę oraz przyprawy.
  2. Zblenduj wszystko razem. Ciasto powinno mieś konsystencję gęstej śmietany, jeśli jest za rzadkie, dodaj więcej mąki. Odstaw je na około 15 minut. W międzyczasie przygotuj dodatki.
  3. Składniki na nadzienie zmiksuj dokładnie, dopraw do smaku.
  4. Rozgrzej patelnię i wysmaruj odrobiną oliwy z oliwek. Na rozgrzaną patelnie wylej masę omletową. Smaż na małym ogniu z obu stron.
  5. Gotowego omleta wyłóż na talerz i nadziej pastą pomidorową. Możesz również dodać roszponkę i posypać szczypiorkiem.
Paulina

Paulina

Jestem dietetykiem oraz trenerem personalnym z kilkuletnim doświadczeniem. Moją misją jest propagowanie diety ograniczającej spożycie mięsa i produktów odzwierzęcych jaką jest fleksitarianizm.

Zapisz się do mojego newslettera i otrzymaj jadłospis semiwegetariański 1800 kcal! 

Sprawdź więcej przepisów