Puszysty, delikatny i sycący.. Tak to właśnie najlepszy wegański omlet! 🙂 Jeżeli myślisz, że wyrzucając ze swojej diety jajka, czy ograniczając je musisz zrezygnować z ukochanych omletów.. Tym przepisem skutecznie wyprowadzę Cię z błędu! Musisz tylko spróbować 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Kalorie: | 550 kcal |
Białko: | 27,8 g |
Węglowodany: | 49,8 g |
Tłuszcze | 25,4 g |
SKŁADNIKI
- 50 g mąki z ciecierzycy
- 10 oliwy z oliwek
- 50 ml mleka sojowego
- 10 g oliwy z oliwek
- Pieprz
- Kurkuma
- Czarna sól
Twarożek pomidorowy :
- 100 g tofu natualnego
- 30 g suszonych pomidorów
- 5 g oliwy z oliwek
- Papryka słodka
- Papryka ostra
PRZYGOTOWANIE
- Do miski przesiej mąke z ciecierzycy, dodaj, mleko, oliwę oraz przyprawy.
- Zblenduj wszystko razem. Ciasto powinno mieś konsystencję gęstej śmietany, jeśli jest za rzadkie, dodaj więcej mąki. Odstaw je na około 15 minut. W międzyczasie przygotuj dodatki.
- Składniki na nadzienie zmiksuj dokładnie, dopraw do smaku.
- Rozgrzej patelnię i wysmaruj odrobiną oliwy z oliwek. Na rozgrzaną patelnie wylej masę omletową. Smaż na małym ogniu z obu stron.
- Gotowego omleta wyłóż na talerz i nadziej pastą pomidorową. Możesz również dodać roszponkę i posypać szczypiorkiem.