Wege burger

Facebook
Pinterest
LinkedIn
burger wege

PODSTAWOWE INFORMACJE

Poziom trudności:
ŁATWY

CZAS PRZYGOTOWANIA

20 minut

Wege burger to świetny pomysł na pełnowartościowy posiłek, nie tylko dla osób będących na diecie wegańskiej, ale także dla wszystkich chcących ograniczyć mięso w swojej diecie. Na rynku obecnie mamy spory asortyment gotowych produktów #vegan, jednak w przeciwieństwie do domowego burgera – sam skład i smak pozostawia wiele do życzenia… Jeżeli tak jak ja cenisz sobie smak i lubisz wiedzieć, co ląduje na Twoim talerzu – to ten przepis jest właśnie dla Ciebie! 🙂

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Kalorie:505 kcal
Białko:25 g
Węglowodany:70 g
Tłuszcze14,5 g

SKŁADNIKI

  • 1 bułka z ziarnami
  • 80 g ugotowanej cieciorki
  • 80 g batata
  • 20 g płatków jaglanych
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 10 g suszonych pomidorów
  • Liść jarmużu
  • 40 g cebuli
  • 50 g jogurtu sojowego
  • Papryka wędzona, Sól, Kumin, Czosnek granulowany

PRZYGOTOWANIE

  1. Batata zetrzyj na tarce o małych oczkach, dodaj do niego cieciorke, płatki jaglane, suszone pomidory i przyprawy.
  2. Cebulkę posiekaj i podsmaż na oliwie. Dodaj do reszty składników. Całość zblenduj.
  3. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Z powstałej masy uformuj burgera. Ułóż na papierze do pieczenia i piecz około 20 minut aż do zarumienienia.
  4. Jogurt wymieszaj z czosnkiem granulowanym i szczyptą soli. Posmaruj połową spód bułki, a kolejno dodaj jarmuż, kotlecika, reszte jogurtu i świeże warzywa.
Paulina

Paulina

Jestem dietetykiem oraz trenerem personalnym z kilkuletnim doświadczeniem. Moją misją jest propagowanie diety ograniczającej spożycie mięsa i produktów odzwierzęcych jaką jest fleksitarianizm.

Zapisz się do mojego newslettera i otrzymaj jadłospis semiwegetariański 1800 kcal! 

Sprawdź więcej przepisów