Wege burger to świetny pomysł na pełnowartościowy posiłek, nie tylko dla osób będących na diecie wegańskiej, ale także dla wszystkich chcących ograniczyć mięso w swojej diecie. Na rynku obecnie mamy spory asortyment gotowych produktów #vegan, jednak w przeciwieństwie do domowego burgera – sam skład i smak pozostawia wiele do życzenia… Jeżeli tak jak ja cenisz sobie smak i lubisz wiedzieć, co ląduje na Twoim talerzu – to ten przepis jest właśnie dla Ciebie! 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Kalorie: | 505 kcal |
Białko: | 25 g |
Węglowodany: | 70 g |
Tłuszcze | 14,5 g |
SKŁADNIKI
- 1 bułka z ziarnami
- 80 g ugotowanej cieciorki
- 80 g batata
- 20 g płatków jaglanych
- 10 g oliwy z oliwek
- 10 g suszonych pomidorów
- Liść jarmużu
- 40 g cebuli
- 50 g jogurtu sojowego
- Papryka wędzona, Sól, Kumin, Czosnek granulowany
PRZYGOTOWANIE
- Batata zetrzyj na tarce o małych oczkach, dodaj do niego cieciorke, płatki jaglane, suszone pomidory i przyprawy.
- Cebulkę posiekaj i podsmaż na oliwie. Dodaj do reszty składników. Całość zblenduj.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Z powstałej masy uformuj burgera. Ułóż na papierze do pieczenia i piecz około 20 minut aż do zarumienienia.
- Jogurt wymieszaj z czosnkiem granulowanym i szczyptą soli. Posmaruj połową spód bułki, a kolejno dodaj jarmuż, kotlecika, reszte jogurtu i świeże warzywa.