Wytrawne gofry? A dlaczego by nie? 🙂 To jedna z moich ulubionych wytrawnych pomysłów na śniadanie. Z kremową ricottą, wędzonym łososiem i warzywami smakują wyśmienicie! Wytrawna wersja gofrów to zdecydowanie idealna propozycja na leniwe śniadanie, czy wykwintną kolację. Jeśli spróbujesz przygotować taki posiłek drugiej połówce – jestem pewna, że oniemieje! 🙂 Kto powiedział, że gofry je się tylko na słodko, z bitą śmietaną i owocami..? Czas spróbować czegoś nowego i przełamać ten schemat! 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Kalorie: | 550 kcal |
Białko: | 30 g |
Węglowodany: | 45 g |
Tłuszcze | 26 g |
SKŁADNIKI
- 1 jajko
- 50g mąki gryczanej
- 50g mleka migdałowego
- 5g oliwy z oliwek
- 50 g ricotty
- 40g łososia wędzonego
- 20g fety
- Mix sałat
- Kiełki
- Sól, pieprz, zioła
⬇️ Sposób przygotowania:👩🍳
1️⃣ Jajko zmiksuj z mąką, oliwą, mlekiem i przykrywami.
2️⃣ Rozgrzej gofrownicę i wysmaruj ją oliwą. Wlej masę na gofry i piecz gofry aż do zarumienienia (czas może się różnic w zależności od mocy gofrownicy).
3️⃣ Upieczone gofry ułóż na talerzu. Posmaruj ricottą, posyp mixem sałat, nałóż, łososia, fetę, kiełki.