Wytrawne gofry z łososiem i ricottą

Facebook
Pinterest
LinkedIn
03E56C46-C743-4A7D-9411-6D3E3D76BD31

PODSTAWOWE INFORMACJE

Poziom trudności:
ŁATWY

CZAS PRZYGOTOWANIA

20 minut

Wytrawne gofry? A dlaczego by nie? 🙂 To jedna z moich ulubionych wytrawnych pomysłów na śniadanie. Z kremową ricottą, wędzonym łososiem i warzywami smakują wyśmienicie! Wytrawna wersja gofrów to zdecydowanie idealna propozycja na leniwe śniadanie, czy wykwintną kolację. Jeśli spróbujesz przygotować taki posiłek drugiej połówce – jestem pewna, że oniemieje! 🙂 Kto powiedział, że gofry je się tylko na słodko, z bitą śmietaną i owocami..? Czas spróbować czegoś nowego i przełamać ten schemat! 🙂

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Kalorie:550 kcal
Białko:30 g
Węglowodany:45 g
Tłuszcze26 g



SKŁADNIKI

  • 1 jajko
  • 50g mąki gryczanej
  • 50g mleka migdałowego
  • 5g oliwy z oliwek
  • 50 g ricotty
  • 40g łososia wędzonego
  • 20g fety
  • Mix sałat
  • Kiełki
  • Sól, pieprz, zioła

⬇️ Sposób przygotowania:👩‍🍳

1️⃣ Jajko zmiksuj z mąką, oliwą, mlekiem i przykrywami.

2️⃣ Rozgrzej gofrownicę i wysmaruj ją oliwą. Wlej masę na gofry i piecz gofry aż do zarumienienia (czas może się różnic w zależności od mocy gofrownicy).

3️⃣ Upieczone gofry ułóż na talerzu. Posmaruj ricottą, posyp mixem sałat, nałóż, łososia, fetę, kiełki.

Paulina

Paulina

Jestem dietetykiem oraz trenerem personalnym z kilkuletnim doświadczeniem. Moją misją jest propagowanie diety ograniczającej spożycie mięsa i produktów odzwierzęcych jaką jest fleksitarianizm.

Zapisz się do mojego newslettera i otrzymaj jadłospis semiwegetariański 1800 kcal! 

Sprawdź więcej przepisów